Hopp til innholdet

Forkjølet

Forkjølelse er en vanlig sykdom som skyldes forskjellige typer forkjølelsesvirus. Forkjølelse kan gi ubehagelige symptomer, men går ofte over av seg selv i løpet av noen dager. Barn er særlig mottagelige for forkjølelse, dels fordi de ikke har dannet antistoffer mot det enkelte virus ennå, og dels fordi de blir utsatt for mange ulike forkjølelsesvirus i barnehagen. Derfor får barn som går i barnehage ofte stadig nye forkjølelser. 

Hva betyr det å være forkjølet? 

Forkjølelse oppstår altså som følge av en virusinfeksjon i luftveiene, og det finnes flere typer virus som kan gi forkjølelse. 

Forkjølelse er en av de vanligste sykdommene vi har, trolig fordi forkjølelsesvirus er svært smittsomt. Når du er forkjølet er luftveiene fulle av virus som spres når du nyser, eller når du tar på gjenstander etter at du har nyst. Andre som så puster inn luft med viruset eller tar på gjenstanden for så å ta på egen nese, øyne eller munn, kan bli smittet. 

Symptomer på forkjølelse 

Når du blir forkjølet kan du få flere forskjellige symptomer. Disse kan variere fra person til person, og også fra virus til virus, men ofte får man ett eller flere av følgende symptomer: 

 • Vondt i halsen 
 • Slimhoste 
 • Tørrhoste 
 • Rennende nese 
 • Slim i halsen 
 • Nysing 
 • Hodepine 
 • Frysninger 

Ømme muskler, irritabilitet og tap av appetitt er heller ikke uvanlige symptomer ved forkjølelse. Små barn kan også få feber. Selv om forkjølelsen som oftest går over etter 7-10 dager, kan hosten vare så lenge som 3 uker eller mer. Det er heller ikke uvanlig med en tilleggsinfeksjon ved forkjølelse, som for eksempel øre-, lunge- eller bihulebetennelse. 

Behandling av forkjølelse 

Forkjølelse kan ikke behandles med antibiotika eller noen annen type kur, men det er mye man selv kan gjøre for å lindre symptomene. Det finnes også legemidler som kan lindre noen av symptomene mens forkjølelsen går sin gang.  

 • Slimløsende legemidler bidrar til å gjøre slimet mer tyntflytende, slik at det blir lettere å hoste opp. 
 • Legemidler mot tørrhoste. Ved irriterende tørrhoste, uten slimdannelse, kan hostestillende legemidler dempe irritasjonen. 
 • Smertestillende legemidler. Reseptfrie legemidler kan lindre sår hals, muskelsmerter og hodepine. 
 • Nesespray bidrar til å åpne tett nese. 

Andre metoder for egenbehandling når du er forkjølet inkluderer å drikke rikelig med vann regelmessig, puste inn damp eller bruke mentol mot tett nese, eksempelvis ved å smøre det på en klut eller pysjamaskant. 

Forkjølelse eller influensa? 

Er du usikker på om du er forkjølet eller har fått influensa? Begge sykdommene kan gi samme type symptomer, slik som frysninger, muskelsmerter, sår hals og hoste. Ved influensa kommer imidlertid sykdommen raskere, du får feber og kan føle deg i langt dårligere form enn ved en forkjølelse. 

Smitteveier 

Forkjølelse smitter ved at en som er forkjølet, hoster eller nyser i nærheten av deg. En annen måte er at du berører f.eks. et bord som den syke nettopp har hostet eller nyst på, og du deretter gnir deg i øynene, sutter på fingeren eller piller deg i nesen. 

Barn 

Barn er spesielt mottakelig for forkjølelse. Årsak er delvis at barn ikke har dannet antistoffer mot enkelte virus enda og dels at barn blir utsatt for mange forskjellige forkjølelsesvirus i barnehagen og skole. 

Tips ved forkjølelse 

Varm drikke kan lindre sår og vond hals. Du kan også sove med hodet hevet, slik at det blir lettere å puste gjennom nesen. Voksne kan sove med en ekstra pute under hodet. For barn kan det hjelpe å heve hodegjerdet litt ved å sette sengens ben i hodeenden på et par bøker. 

Bronkyl og Bronkyl Forte mot forkjølelse 

Bronkyl og Bronkyl Forte kan brukes til korttidsbehandling av slim i halsen ved eksempelvis forkjølelse. Brusetablettene løses enkelt opp i vann og inneholder acetylcystein, noe som gjør slimet mer tyntflytende og enklere å hoste opp når du er svært plaget. 

Bronkyl 200 mg kan brukes av voksne og barn over 6 år og Bronkyl Forte 600 mg kan brukes av voksne over 18 år. 

Legemiddelet skal brukes med forsiktighet ved astma, blodfarget slim eller tidligere magesår. Kontakt lege dersom plagene ikke blir bedre, eller forverres i løpet av 7 dager. For informasjon om dosering se pakningsvedlegget, og husk alltid å lese det nøye før bruk. 

Bronkyl® (acetylcystein). Reseptfritt legemiddel. 200 mg: Voksne og barn over 6 år/ 600 mg: Voksne over 18 år: Til korttidsbehandling av seigt slim i luftveiene. Skal brukes med forsiktighet ved astma, blodfarget slim eller tidligere magesår. Kontakt lege innen 7 dagers behandling dersom plagene blir verre eller ikke blir bedre. Les pakningsvedlegget nøye før bruk. 01.09.2022 Karo Pharma AS NO-BRO-2022-07-01